Web Analytics Made Easy - Statcounter

با تصویب قانون حمایت خانواده جدید در سال 1391، بعضی از مواد قانون حمایت خانواده سابق مصوب سال 1353، نسخ نشده است و همچنان مورد استفاده قرار می‌گیرد که از جمله این موارد، در خصوص حمایت قانونگذار از زوجه در بحث ازدواج مجدد زوج است.

به گزارش «تابناک» قانون حمایت خانواده مصوب سال 1353 در بند ١٠ ماده ٨ خود بیان کرده است که هرگاه زوج همسر دیگری اختیار کند یا به تشخیص دادگاه نسبت به همسران خود اجرای عدالت نکند، زوجه می‌تواند از دادگاه تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این صورت زوجه می‎تواند با دریافت وکالت از طرف زوج، ضمن انتخاب نوع طلاق با بذل تمام یا بخشی از مهریه خود و سایر حقوق مالی، به وکالت از زوج به یکی از دفترخانه‎های طلاق مراجعه و طلاق خود را ثبت کند.نکته حائز اهمیت این است که اگر زوج به صورت موقت با فرد دیگری ازدواج کند، آیا زوجه باز هم می‎تواند به دلیل ازدواج موقت زوج، تقاضای طلاق کند؟

در ارتباط با این مساله دو نظریه متفاوت وجود دارد:
نظر اول) در عقد موقت، ازدواج برای مدت مشخصی است و تفاوت‎هایی با ازدواج دائم دارد. از قبیل اینکه زوجین از یکدیگر ارث نمی‎برند یا اینکه زوجه در عقد موقت، نفقه ندارد؛ مگر اینکه شرط شده باشد.
بنابراین به‌دلیل وجود این تفاوت‎ها، طرفداران این نظریه معتقدند که مساله فوق‎الذکر، شامل ازدواج موقت نمی‎شود و زوجه نمی‎تواند تقاضای طلاق کند.

نظر دوم) «ازدواج» هم شامل ازدواج موقت می‎شود و هم شامل ازدواج دائم.لذا در هر دو صورت، زوجه می‎تواند در صورت ازدواج مجدد زوج، تقاضای طلاق کند.رویه قضایی ما نیز بر پایه نظریه دوم استوار است. بنابراین با جاری شدن لفظ ازدواج، اعم از دائم یا موقت، در صورت ازدواج مجدد زوج، زوجه می‎تواند درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش و حکم طلاق کند. شایان ذکر است که اگر مردی در صورت داشتن همسر، مجددا ازدواج کند، عمل او خلاف شرع یا قانون نیست، اما باید برخی اصول و قوانین رعایت شود.گاهی اوقات ممکن است ازدواج مجدد زوج، به‎دلیل سوءرفتار زوجه باشد. در این صورت زوج می‎تواند با مراجعه به دادگاه، جهت ازدواج مجدد، کسب اجازه کند. حال این سوال مطرح می‌شود که در این فرض نیز آیا زوجه می‎تواند درخواست طلاق دهد؟

در این مورد دو دیدگاه بیان شده است:

دیدگاه اول) درج کردن این شرط در عقدنامه که در صورت ازدواج مجدد زوج، زوجه حق اعمال وکالت در طلاق را خواهد داشت، شامل این مساله هم می‎شود که حتی در صورت سوءرفتار زوجه یا عدم تمکین او، اگر زوج با کسب اجازه از دادگاه یا بدون کسب اجازه، ازدواج مجدد کند، زوجه اول حق تقاضای طلاق را خواهد داشت.
دیدگاه دوم) کاملا محرز است که درج این شرط در عقدنامه که در صورت ازدواج مجدد زوج، زوجه وکالت در طلاق خواهد داشت، بر پایه حمایت از زوجه به شرط انجام کلیه وظایف قانونی و شرعی او در مقابل همسرش بوده است و در صورتی زوجه می‌تواند از این حق استفاده کند که تخلفی نکرده باشد. اما در مورد این مساله، باید مدنظر قرار گیرد که آیا با وجود اینکه زوجه به تمامی وظایف قانونی و شرعی خود در مقابل زوج عمل کرده، زوج مجددا ازدواج کرده است یا خیر؟

به نظر می‎رسد که دیدگاه دوم با اصول قانونی تطابق بیشتری دارد و در رویه مورد پذیرش قرار می‎گیرد.همچنین بر اساس ماده ١۶ قانون حمایت خانواده مصوب سال ١٣۵٣، «مرد نمی‌تواند با داشتن زن، همسر دوم اختیار کند، مگر در موارد زیر: رضایت همسر اول؛ عدم قدرت همسر اول به ایفای وظایف زناشویی؛ عدم تمکین زن از شوهر؛ ابتلای زن به جنون یا امراض صعب‌العلاج موضوع بندهای ۵ و ۶ ماده ۸؛ محکومیت زن وفق بند ۸ ماده ۸؛ ابتلای زن به هرگونه اعتیاد مضر برابر بند ۹ ماده ۸؛ ترک زندگی خانوادگی از طرف زن؛ عقیم بودن زن و غایب مفقودالاثر شدن زن برابر بند ۱۴ ماده ۸».بنابراین زوج حق ازدواج مجدد ندارد؛ مگر بنا به شروطی که در ماده فوق ذکر شده است.

صورت جلسه نشست قضایی استان چهار محال و بختیاری/ شهر بروجن مورخ 22 آبان سال 1396
شخص «الف» با داشتن زوجه، اقدام به ازدواج مجدد بدون اذن دادگاه با شخص «ب» می‌کند و متعاقب آن شخص «ب» با طرح دادخواست الزام ثبت واقعه نکاح و با حکم دادگاه، نکاح را ثبت می‎کند. پس از آن شخص «ج» (زوجه اول شخص «الف») اقدام به طرح شکایت با موضوع عدم ثبت واقعه نکاح علیه شخص «الف» می‎کند. در این صورت آیا جرمی واقع شده است یا خیر؟ آیا ازدواج مجدد به موجب شرع و قانون جرم است یا خیر؟

نظر هیأت عالی
شخصی که با داشتن زوجه، قصد ازدواج مجدد دارد، باید مطابق ماده ۵۶ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۹۱ از دادگاه اجازه بگیرد تا امکان ثبت ازدواج مجدد فراهم شود؛ در غیر این صورت با عنایت به اطلاق ماده ۴۹ قانون مذکور سوء نیت وی در ارتکاب بزه عدم ثبت واقعه نکاح محرز است و زوج مرتکب بزه یادشده شده است.

صورت‎جلسه نشست قضایی استان آذربایجان شرقی/ شهر تبریز مورخ 3 اردیبهشت سال 1392
از موارد تجویز ازدواج مجدد، اثبات عدم تمکین زوجه است. در صورتی ‌که علت عدم تمکین زوجه، استفاده از حق حبس باشد، آیا امکان تجویز ازدواج مجدد برای این زوج وجود دارد یا خیر؟

نظر هیأت عالی
از آنجایی که زوجه بر مبنای اختیار قانونی، از حق حبس خود استفاده کرده است، لذا شرط عدم تمکین مقید در قانون حمایت خانواده، محقق نشده و همان‌گونه که در نظر اکثریت استدلال شده، صدور رأی مبنی بر اذن زوج به ازدواج مجدد، مشروط به آن است که زوجه بدون مانع مشروع و قانونی از انجام وظایف خود امتناع کند و نظر به اینکه زوجه از حق قانونی خود استفاده کرده است لذا درخواست تجویز ازدواج مجدد زوج در فرض سؤال قابل پذیرش به نظر نمی‌رسد و نظر اکثریت تأیید می‌شود.

نظر اکثریت
موارد ازدواج مجدد در ماده ۱۶ قانون حمایت خانواده مصوب سال ۱۳۵۳ احصا شده است که از وحدت ملاک در موارد موصوف، اذن یا تخلف زوجه از وظایف قانونی، خود یکی از شرایط ازدواج مجدد است.به عبارت بهتر، مقنن زمانی دادگاه خانواده را مجاز به صدور رأی مبنی بر اذن زوج به ازدواج مجدد کرده است که زوجه بدون مانع مشروع و قانونی از انجام وظایف خود امتناع کند.در سؤال مطروحه چون علت عدم تمکین زوجه، حق حبس قانونی وی است، تخلفی صورت نگرفته است تا محکمه مجاز به صدور رأی به اذن ازدواج مجدد مرد باشد.هرچند در قانون جدید حمایت خانواده، مقرراتی که ازدواج مجدد زوج را منع یا منوط به اذن محکمه کرده باشد، وجود ندارد، اما در ماده ۵۸ قانون موصوف، اشاره‌ای به نسخ قانون حمایت خانواده سال ۱۳۵۳ نیز نشده است.لذا باید پذیرفت که در مواردی که قانون جدید ساکت است، قانون حمایت خانواده سال ۱۳۵۳ نسخ نشده و لازم‌الاجرا است و به همین دلیل، محکمه باید در صورت احراز تخلف زوجه، اذن ازدواج مجدد مرد را صادر کند.

منبع: تابناک

کلیدواژه: مذاکرات وین راهپیمایی 22 بهمن دهه فجر چهلمین جشنواره فیلم فجر زوج زوجه ازدواج مجدد مذاکرات وین راهپیمایی 22 بهمن دهه فجر چهلمین جشنواره فیلم فجر زوجه می تواند تقاضای طلاق عدم تمکین ماده ۸

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۳۵۴۲۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حمایت دانشجویان سراسر دنیا از مردم غزه رویدادی بی‌سابقه است

امام جمعه شهرستان نایین گفت: یکی از پیامدهای مهم عملیات وعده‌ صادق، پیامدهای اجتماعی و فرهنگی آن است و امروز حوادث دانشگاه‌های آمریکا و اروپا و حمایت دانشجویان سراسر دنیا از مردم مظلوم غزه و انزجارشان از رژیم کودک‌کش صهیونیستی گواه این مهم است.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از اصفهان، حجت‌الاسلام محمد مطهرخو ظهر امروز _جمعه چهاردهم اردیبهشت_ در نماز جمعه این هفته شهرستان نائین اظهار کرد: عملیات ترکیبی وعده صادق دارای ابعاد گسترده و چند لایه برای ایران، منطقه و جهان بود.

وی افزود: این عملیات نتایج مهمی را در پی داشته که از جهات سیاسی، نظامی، اقتصادی و اجتماعی و حتی فرهنگی آثار مهم و مثبتی به جای گذاشته و توطئه‌های بزرگ دشمنان اسلام را نقشه بر آب کرده است.

امام جمعه شهرستان نائین با اشاره به شکست برنامه‌های بزرگ اقتصادی دشمن برای انزوای ایران در جبهه اقتصادی عنوان کرد: عملیات وعده صادق نشان داد که منطق مقاومت و هجوم بر دشمن نه تنها تنش‌های اقتصادی را کاهش می‌دهد بلکه باعث ثبات اقتصادی نیز می‌شود و وقتی که امنیت در کشور حاصل باشد و سرمایه گذاران بدانند که امنیت در کشور حضور دارد، با سرمایه گذاری خود باعث ثبات اقتصاد می‌شوند.

رویکرد فرهنگی وعده صادق، ایران را در جهان الگو کرد

حجت‌الاسلام مطهرخو با اشاره به اعلام حمایت دانشجویان سراسر دنیا از مردم مظلوم غزه و انزجار از رژیم صهیونیستی تاکید کرد: یکی از پیامدهای مهم این عملیات، پیامدهای اجتماعی و فرهنگی آن است و امروز حوادث دانشگاه‌های آمریکا و اروپا و حمایت دانشجویان در سراسر دنیا از مردم مظلوم غزه و انزجارشان از رژیم کودک‌کش و نسل‌کش صهیونیستی را شاهد هستیم.

وی ادامه داد: این حرکتی که دانشجویان جهان در حال رقم زدن آن هستند، یک رویداد بی‌سابقه است و کسانی که با حمایت دشمن، جنبش زن، زندگی و آزادی را در ایران هدایت می‌کردند اکنون شاهد ظلم به مقام زن در کشورهای مهد آزادی هستند.

امام جمعه شهرستان نائین افزود: ۱۰ سال پیش رهبر انقلاب نامه‌ای به جوانان اروپا و آمریکا نوشتند و از آن‌ها خواستند که شناخت مستقیم و بی‌واسطه از اسلام به دست آوردند و فرمودند که اجازه ندهید با چهره پردازی‌های موهن و سخیف، بین شما و واقعیت، سد عاطفی و احساسی ایجاد کنند و امکان داوری بی‌طرفانه را از شما سلب کنند.

حجت‌الاسلام مطهرخو تاکید کرد: این بیداری امروز در بین دانشجویان جهان اتفاق افتاده اما رویکرد فرهنگی مهم عملیات وعده صادق، ایران را در جهان الگو کرد و موج ظلم ستیزی، استقلال طلبی، اسلام خواهی و حجاب خواهی زنان غرب به راه افتاده‌اند.

وی با بیان اینکه دختران و زنان با شرف ایرانی نشان دادند که با رعایت حجاب اسلامی می‌توانند به قله‌های موفقیت برسند، گفت: این تفکر و نقشه بیش از ۲۰۰ ساله غرب را برای از بین بردن حیای زن و نابود کردن شخصیت و هویت زن را نابود کرد و دشمن برای همین از جمهوری اسلامی عصبانی است.

امام جمعه شهرستان نائین ادامه داد: در یک رویکرد فطری و اسلامی، دختران غربی به حجاب روی می‌آوردند و از منجلاب تفکر غرب برمی‌گردند و به حجاب و حیای اسلامی و به اسلام پناه می‌آوردند و این انقلاب خمینی (ره) که به تمام دنیا صادر می‌شود و وعده صادق به این مهم کمک کرد.

حجت‌الاسلام مطهرخو ضمن تشکر از اجرای طرح نور نیروی انتظامی تاکید کرد: با مظاهر علنی فساد در جامعه و با کانون‌های شیوع و گسترش فساد باید به جد مقابله کرد.

وی با اشاره به کانون‌های فساد در جامعه گفت: قانون عفاف و حجاب در شورای عالی انقلاب فرهنگی که مصوبات آن نیز لازم‌الاجرا است، حدود ۲۰ سال در حد نوشتار باقی مانده و هیچکدام از ۲۷ دستگاه اجرایی کشور وظیفه خود را در قبال این قانون به درستی انجام ندادند و عفاف حجاب قانون جدیدی نمی‌خواهد و باید همان قانون‌هایی که وضع شده اجرا شود.

امام جمعه شهرستان نائین ادامه داد: هیچکس نیز قانون را از ۲۵ دستگاه اجرایی کشور مطالبه نمی‌کند و بار این مهم بر دوش نیروی انتظامی و ستاد امر به معروف و نهی از منکر افتاده است که برخی اوقات با حواشی نیز روبه‌رو می‌شوند و ای کاش مجلس، وزرای مربوطه را احضار و از آنان سوال می‌پرسیدند.

حجت‌الاسلام مطهرخو افزود: امروز نیروی انتظامی نیاز به حمایت و پشتیبانی دارند و تمام مردم موظف هستند که ضمن امر به معروف و نهی از منکر با این نیرو همکاری کنند.

کد خبر 750327

دیگر خبرها

  • اختصاص زمین به خانوار‌های حائز شرایط جوانی جمعیت
  • اهدای ۴۴۰۹ سری جهیزیه به نوعروسان هرمزگانی
  • ضرورت بهره گیری از ظرفیت نخبگان و دانشگاهیان در طرح جوانی جمعیت
  • حمله موشکی مجدد حزب‌ الله لبنان به پایگاه صهیونیستی
  • حفظ حقوق عمومی با سلام و صلوات نمی‌شود/ دادستان‌ها نباید در امور اجرایی مداخله کنند
  • دوربین‌های هوشمند جاده‌ای چگونه تخلف و سرعت خودرو‌ها را ثبت می‌کنند؟
  • دادستان‌ها نباید در امور اجرایی مداخله کنند
  • حمایت دانشجویان سراسر دنیا از مردم غزه رویدادی بی‌سابقه است
  • شناسایی ۳۰۵۴ کودک مشمول قانون حمایت از جمعیت در لرستان
  • نگاهی به تغییرات جدید در جامعه ژاپن با محوریت خانواده‌های ژاپنی